Ljubljana: het begin van onze wereldreis

Door Dominic
Dit artikel hoort bij het land Slovenië
Toon meer berichten

Onze wereldreis is begonnen en de eerste meters zijn gezet. Een traditie die we op al onze reizen volgen is het doen van een Free Walking Tour. De naam zegt het al: een gratis stadswandeling waarbij het idee is dat je achteraf een fooi geeft. In een groep van zo’n twintig mensen starten we op het centrale plein van Ljubljana. De stad is niet zo groot, dus dat plein is makkelijk te vinden.

Slovenië is trots op zijn poëzie, leggen onze gidsen uit. Het land is immers vrijwel altijd door andere landen overheerst en de Sloveense taal is een van de weinige dingen die het land van oorsprong al kent. Op het plein staat dan ook het standbeeld van France Prešeren, de nationale poëet.

De beste man staat naast zijn liefdesbundels ook bekend om zijn liefdesverhalen over de 16-jarige Julia, die de getrouwde 42-jarige Prešeren aanbidt. Ook in het begin van de twintigste eeuw is dit leeftijdsverschil toch wel een groot probleem en daarom blijft het bij aanbidden. Levert wel goede verhalen op, zo vertellen de gidsen van de tour.

De stadswandeling eindigt op het plein van de Republiek en vanuit daar besluiten we gelijk door te gaan met een beklimming van de berg. Want waarom ook niet, we zijn er nu toch. Na twee dagen in Ljubljana te hebben rondgehangen zijn we op weg naar Lake Bled, een kleine plaats in het noorden van Slovenië. Een plaats waar ook veel backpackers komen en waar veel natuur en bergen zijn. De regen is gestopt en heeft – net als in Nederland begrepen we – plaatsgemaakt voor de zon.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.