Het lijkt wel de set van Game of Thrones

Door Dominic
Dit artikel hoort bij het land Kroatië
Toon meer berichten

Een stad die dient als set voor verschillende grote filmproducties als Star Wars en Game of Thrones. Die eruitziet alsof je in een kasteel uit een sprookjesboek stapt. Een stad waar de zon iedere dag wel een paar uur tevoorschijn komt. Voeg die ingrediënten bij elkaar en je hebt het ideale recept voor een toeristische stad als Dubrovnik. En laat dat net onze volgende plek zijn die we bezoeken.

Al sinds we vertrokken uit Nederland kijk ik uit naar deze stad. Game of Thrones is een van de laatste series die ik heb gevolgd en laat nu net een belangrijke setlocatie uit die serie zijn opgenomen in Dubrovnik, King’s Landing. Met de bus vanuit Split zijn we er in zo’n vijf uur. We worden afgezet bij een busstation een half uur buiten het oude stadscentrum, waar ook ons hostel zich bevindt, en daarom moeten we na deze lange busreis eerst nog een korte afstand met een andere bus naar het centrum.

En dan, drukte. We hadden ergens al wel verwacht dat een kustplek als Dubrovnik, die bovendien in iedere reisgids wel een keer wordt aangeraden, veel toeristen zou trekken, maar die verwachting was nog een onderschatting van de werkelijkheid. Ik ben nooit in Venetië geweest, maar afgaand op de ervaringen van Eva is Venetië nog rustig in vergelijking met Dubrovnik. En dan zijn wij er nog niet eens in het hoogseizoen. De bus tussen het centrale busstation en de poort van het oude stadscentrum, waar auto’s niet mogen rijden, zit vol en daarom moeten we een tijdje staan met onze backpacks op de rug.

We stappen uit en we zien meteen wat het effect kan zijn van een populaire serie als Game of Thrones op het toerisme. In de vijftig meter tussen de bushalte en de oude poort worden we wel vijf keer aangesproken door verkopers van speciale Game of Thrones-tours. Hoewel deze tours vast leuk zijn, hebben wij voor onszelf al een route uitgestippeld. Online kun je namelijk heel makkelijk zelf aan kaarten komen met de opnamelocaties.

Bovengemiddeld fan

De oude stadspoort staat open en nu is de volgende uitdaging om ons hostel te vinden tussen alle smalle straatjes. De gemiddelde prijs voor een hostel in Dubrovnik ligt (ver) boven de gemiddelde prijs voor een hostel in de rest van Kroatië, maar omdat we maar twee dagen en één nacht in de stad zijn kiezen we voor een plek in het oude stadscentrum. En aangezien Eva nog nooit een aflevering van Game of Thrones hebben gezien boeken we direct twee bedden in een hostel dat King’s Landing (jawel) heet. Onze hosteleigenaar Jeff blijkt een groot fan te zijn van de serie en heeft zelfs zijn hele accommodatie daaraan toegewijd. Leuk feitje: Hij heeft in drie seizoenen van de serie ook gefigureerd. Omdat hij oorspronkelijk uit New York komt en daarom ook Engels spreekt, waar veel oudere Kroaten dit niet doen, was de productie maar al te blij met hem. Enthousiast laat hij bij binnenkomst ‘stills’ zien van de serie waarop hij te zien is.

Dubrovnik is een hele mooie stad en het is begrijpelijk dat het zoveel toeristen aantrekt. Jeff vertelt dat dit altijd al zo was en dat de invloed van de serie maar klein is. Natuurlijk zijn er meer toeristen gekomen, maar dit aandeel valt relatief mee. Jeff geeft zelf ook Game of Thrones-tours, maar wij besluiten om zelf op pad te gaan en de verschillende opnamelocaties als leidraad te nemen. Het oude stadscentrum is klein, dus als je die locaties volgt, dan zie je ook een groot deel van de rest van de stad.

Wonen in een toeristische attractie

Die avond gaan we nog wat drinken in de stad met Jeff en een andere Amerikaan die bij ons op de kamer slaapt. Hoewel het ‘s avonds rustiger is in de stad, blijft het heel druk. We krijgen medelijden met alle lokale inwoners die iedere dag weer zoveel toeristen te verduren krijgen en daardoor zelf niet eens meer opvallen. In supermarkten krijg je ook het idee dat de kassamedewerkers ook aardiger zijn tegen bewoners van de stad dan tegen toeristen. Waar wij niet eens worden aangekeken of worden gegroet, maken ze met hen rustig een praat. Ergens ook logisch. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe het moet zijn om ín een toeristische attractie te wonen.

De volgende dag is het weer tijd om Dubrovnik te verlaten, maar voordat onze bus vertrekt hebben we eerst nog wat tijd over in de ochtend. Naast de historische gebouwen, de cultuur en de populaire filmlocaties heeft Dubrovnik óók nog een strand. De bingokaart van een ideale vakantielocatie is voor toeristen vol en ook wij besluiten om nog even naar het strand te gaan voordat we weer een paar uur in de bus mogen.

Tijd om Kroatië te verlaten en door te gaan naar alweer het derde land van onze wereldreis: Bosnië en Herzegovina.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.