Sarajevo: een stad vol verhalen

Door Dominic
Dit artikel hoort bij het land Bosnië-Herzegovina

Aangekomen in de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina: Sarajevo! Van alle plekken in voormalig Joegoslavië was Sarajevo de stad die misschien wel het meest te lijden had tijdens de Joegoslavië-oorlog. De stad was jarenlang omsingeld door de Serviërs en scherpschutters hielden zich schuil in de heuvels van Sarajevo en schoten op iedereen die ze in hun vizier kregen. Overal in de stad vind je rode tekens op de straat, die staan voor een kind dat is overleden op die plek tijdens de omsingeling van Sarajevo.

Het is een erg indrukwekkende stad, ook omdat dit de stad was waar de Eerste Wereldoorlog is begonnen. Vlak bij ons hostel is de bakkerij waar Gavrilo Princip de toenmalige aartshertog Frans Ferdinand doodschoot. Een cynisch verhaal. Princip was van plan om de hertog al eerder te vermoorden tijdens diens bezoek door de stad, maar omdat de route werd gewijzigd mistten Princip en zijn medeaanslagplegers Ferdinand. Teleurgesteld liep Princip weg om een nieuw plan te bedenken. Terwijl hij aan het lopen is ziet hij ineens de auto van de aartshertog in de buurt van een bakkerij. Hij wacht geen moment en schiet Ferdinand dood.

De plek waar dit gebeurde is de brug op de eerste foto. En zo zijn er nog veel meer verhalen te vertellen over Sarajevo. Zoals het verhaal over de ‘Romeo van Julia van Sarajevo’ tijdens de omsingeling van de stad. Zij was een Bosnische vrouw en hij was een Serviër die probeerden weg te komen uit de stad. Terwijl ze dit probeerden, werden ze doodgeschoten door scherpschutters op een brug (zie hieronder). In elkaars armen stierven ze op de brug. Omdat niemand in de buurt durfde te komen, uit angst om zelf neergeschoten te worden, lagen de twee dagenlang op de brug.

De tunnel

Tijdens de belegering van Sarajevo was het voor de inwoners van de stad erg moeilijk om aan munitie en wapens te komen, daarom werd een tunnel gegraven, vlak bij het vliegveld van Sarajevo. De tunnel was op die manier relatief veilig voor bombardementen en kon worden gebruikt door mensen om de stad te onvluchten, wapens te smokkelen, maar ook om heel simpel eten de stad binnen te brengen. Pas tegen het einde van de oorlog kreeg Servië door dat er een tunnel moest bestaan en werd de wijk veelvuldig gebombardeerd, waardoor er (nog steeds) veel schade is aan de huizen in de stad. Als toerist kun je voor een kleine bijdrage het museum bezoeken en een deel van de tunnel bekijken. Dat is ook wat Eva en ik deden. Het is niet heel groot, maar wel interessant om een tunnel te zien die zo dicht bij een internationale luchthaven ligt.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.