Gratis tickets en schommelen in Bratislava

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Slowakije

Há Eva aan het woord. Normaal gesproken tikt Dominic de blogs over onze ervaringen, maar hij heeft zich ontpopt tot chauffeur van onze rondreis door de Baltische staten (daarover later meer) en houdt zijn handen voor nu dus even aan het stuur. Tijd voor mij om terug te blikken op onze tijd in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije.

Van de meeste landen en steden heb ik wel bepaalde verwachtingen, maar bij Slowakije kan ik mij geen beeld vormen. Als we in Boedapest aan onze hostelgenoten vertellen dat we naar Bratislava gaan, klinkt er weinig enthousiasme. De hoofdstad van Slowakije wordt als saai bestempeld en er zou weinig te doen zijn voor toeristen. Toch besluiten we de gok te wagen. Al is het maar om ná het weekend in Wenen aan te komen, zodat de hostelprijzen daar iets minder hoog zijn. In Bratislava besluiten we voor de eerste keer deze reis gebruik te maken van Airbnb. Ons oog valt op een omgebouwde kas mét binnenschommel. Dat lijkt ons wel wat. Dat het wat ver van het centrum ligt, nemen we dan maar voor lief.

Na een busreis vanaf Boedapest komen we aan in Bratislava. Het is al avond, dus we slaan de citysightseeing nog even over en pakken direct een uber naar ons verblijf. We ‘huren’ de kas van een plantenliefhebber. In de winter staat de kas vol met planten en in het hoogseizoen ontvangt de eigenaar er toeristen. We delen de kas met tientallen mieren, een aantal motten en hier en daar een vlieg, maar dat mag de pret niet drukken. We maken dankbaar gebruik van een supersonische douche met gekleurde lampjes en massagestralen en duiken ons heerlijk warme bedje in.

Horror in Bratislava?

Dan is het tijd voor Bratislava. Als voorbereiding hebben we een uitzending van 3 op Reis gekeken over de stad. In drie minuten tijd wordt duidelijk dat presentator Dennis Storm er geen zak aan vindt. Is deze stad dan echt zo verschrikkelijk saai? We beginnen onze dag met een free walking tour. Ook onze gids geeft aan dat Bratislava niet erg populair is onder toeristen. Mede door de horrorfilm Hostel, waarin Amerikaanse toeristen op gruwelijke wijze vermoord worden in Bratislava, heeft het imago van de stad een flinke deuk opgelopen. Toch zijn wij blij verrast. De autovrije binnenstad ziet er gezellig en mooi uit.

Bratislava ligt dichtbij vele grenzen. Vanaf het kasteel van Bratislava zou je dan ook Oostenrijk en, met helder weer, zelfs Hongarije kunnen zien. Reden genoeg voor ons om een kijkje te nemen. De omgeving rond het kasteel is gratis te bezoeken. De entree voor het kasteel zelf is acht euro per persoon en gezien de slechte recensies op TripAdvisor lijkt dat ons niet de moeite waard. We besluiten even uit te rusten op een grasveldje. Niet veel later komen er twee andere toeristen naar ons toe die twee toegangstickets voor het kasteel in mijn handen drukken. Euh, prima? Zodoende bezoeken we tóch nog het kasteel. Noem ons cultuurbarbaren, maar aan het museum in het kasteel is echt geen zak aan. Bekijk onze vlog maar om zelf een oordeel te vellen. Gelukkig geven de entreetickets ons ook de mogelijkheid om de kroontoren in te gaan. Bovenin de toren hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Al herkennen we Oostenrijk en Hongarije er niet echt in, ondanks het heldere weer.

We maken nog een stop bij de meest gefotografeerde man van Bratislava: een standbeeld in de grond. Het is om onverklaarbare reden dé toeristische trekpleister van Bratislava. En tsja, dat zegt ook wel wat over de stad. Ondanks het saaie imago van Bratislava hebben wij er ons prima vermaakt. Toch ruilen we de stad na twee nachten in voor een stad waar we wél goede verhalen over horen: Wenen. Maar daarover later meer!

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *