Serieuze zaken in Krakau

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Polen

Daar zijn we dan: in Krakau. Een stad die ik al lang wilde bezoeken. Niet vanwege de stad zelf, maar om de plek die er in de buurt ligt: het voormalige concentratiekamp Auschwitz.

Zodra we na een uurtje of acht de bus uitstappen en met onze backpacks door het treinstation slenteren valt het ons direct op: Polen is hartstikke modern. Duidelijke borden, een Engelse omroepstem en het station loopt over in een gigantisch winkelcentrum dat pas om 22.00 uur de deuren sluit. Eerlijk is eerlijk: dat hadden we niet verwacht. We dumpen onze tassen snel bij ons hostel en besluiten een pizza te halen. Dat klinkt makkelijker dan gedacht, want ondanks dat we de pizza halen bij een Amerikaanse keten is de menukaart in het Pools. En daar valt dus echt helemaal niets van te maken. Met de hulp van Google Translate en een beetje fantasie weten we toch iets te bestellen. Na het eten gaan we naar het hostel en duiken we vroeg ons bed in. De dag daarna staat namelijk de tour naar Auschwitz op het programma.

De entreetickets voor het concentratiekamp vallen overigens een stuk duurder uit dan verwacht. Je kan het kamp alleen met gids bezoeken en deze tickets (ongeveer 11 euro p.p.) schijn je al maanden van tevoren te moeten regelen. Via een georganiseerde tour vanuit Krakau kunnen we gelukkig tóch het voormalige kamp bezoeken, maar dan wel voor ruim het dubbele bedrag. Na een korte busrit bezoeken we Auschwitz (het eerste kamp) en Auschwitz-Birkenau (het grootste kamp). Je kent de verhalen en ik heb vaker foto’s van het kamp gezien, maar in het echt is het nog veel indrukwekkender. We krijgen in het Engels uitleg van een Poolse gids die ons meeneemt naar onder andere de ‘slaapruimtes’ en de gaskamer. Van de gaskamers in Auschwitz-Birkenau zijn alleen nog ruïnes over, omdat de nazi’s de ruimtes hebben gebombardeerd om bewijs te vernietigen. Na de tour rijden we in alle stilte terug naar Krakau.

Change of plans

We zijn inmiddels twee dagen in Krakau, maar de stad hebben we nog niet echt gezien. De derde en laatste dag gaan we daarom het centrum in. Krakau is vrij klein, maar mooi en er hangt een goede sfeer. Wel merken we beide op dat we een beetje ‘steden-moe’ zijn. De laatste weken gaan we van stad naar stad en we hebben het inmiddels wel een beetje gehad met de slotjesbruggen, grote kerken en stadsparken. We besluiten daarom om het in de Baltische Staten anders aan te pakken: we huren een auto en gaan kamperen!

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.