IJskoude nacht en wildkamperen in Litouwen

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Litouwen

Doei hostels en bussen! De komende anderhalve week pakken we het even helemaal anders aan. Met onze knalrode Ford Fiesta scheuren (oké, met 90 kilometer per uur) we door de Baltische Staten.

Na een dagje sightseeing in Vilnius, een stad die je echt zo gezien hebt, staan we voor de deur van een autoverhuurbedrijf. Gezien we niet met ons geld willen smijten, hebben we een goedkoop stadsautootje besteld. Om een of andere reden verlaten we het verhuurbedrijf zonder extra kosten met een aanzienlijk groter model. Dikke prima, want zo passen onze twee backpacks in de achterbak en is er nog genoeg ruimte voor onze andere zooi.

We rijden naar Karkle, een plaatsje aan de kust van Litouwen. De dag daarna staat er namelijk een bezoek aan het nabijgelegen schiereiland op de planning. In de Baltische Staten is wildkamperen buiten de natuurparken legaal, maar aangezien het onze eerste nacht is in de tent, kiezen we nu nog veilig voor een camping. Onze tent is binnen tien minuutjes slaapklaar en we besluiten de omgeving te verkennen. Onze monden vallen open van verbazing bij het zien van de kust. Het is echt heel erg mooi en er zijn weinig andere mensen te bekennen. Op de camping steken we onze instant BBQ aan en genieten we van de laatste zonnestralen. Voor de komende week staat namelijk veel regen op de planning. Na het zien van de zonsondergang is het tijd om onze tent in te kruipen. Het is al behoorlijk fris, maar we blijven positief. Nog wel. Om drie uur ’s nachts ben ik er helemaal klaar mee. Ik heb nog geen oog dicht gedaan door de kou (5-7 graden). Ook Dominic blijkt al de hele nacht wakker en dus verhuizen we naar de auto. We laten de motor kort draaien in verband met de verwarming en uiteindelijk vallen we (althans ik, Dominic zegt niet geslapen te hebben) in slaap. Leuk idee dat kamperen, maar toch iets minder leuk in de praktijk.

De dag daarna voelen we ons toch energierijk genoeg om naar het schiereiland te vertrekken. Een bezoek aan dit eiland is ons eerder door een local aangeraden. Met een ferry kan je met de auto naar de overkant en kan je over het hele eiland rijden, tot Rusland tenminste. Over het eiland loopt namelijk een kaarsrechte grens met een stukje Rusland en dat is absoluut verboden terrein. Geen probleem, het Litouwse stuk is namelijk groot genoeg om je er de hele dag te vermaken. De duinen doen mij even aan de Nederlandse kust denken en op het nagenoeg verlaten strand halen we onze gemiste nachtrust in.

Ondanks de negatieve kampeerervaring geven we het kamperen nog een kans. We zien dat de temperatuur voor de aankomende nacht op zestien graden wordt geschat en dat lijkt ons een prima temperatuur. We slaan nog wel twee extra fleecekleedjes in, voor de zekerheid. Na lang rijden vinden we een klein park waar een aantal mensen aan het vissen zijn. Een stukje verder is nog genoeg ruimte voor onze auto en tent en zo besluiten voor de allereerste keer te gaan wildkamperen. Spannend vind ik het wel, want op een paar vissers na is er niemand in de buurt die ons kan redden in nood. Het idee van Dominic om een horrorfilm te gaan kijken wimpel ik dan ook af. Gelukkig valt het allemaal mee en slapen we deze keer als een roosje. En dat allemaal voor noppes!

Duizenden kruizen

We vertrekken in de ochtend vroeg voor een lange autorit. We willen naar de Letse hoofdstad Riga. Nu ligt dat maar zo’n anderhalf uur rijden van onze kampeerplek, maar Dominic wil per se een bezoek brengen aan de breedste waterval van Europa en die ligt compleet uit de richting. We maken nog een tussenstop bij de Heuvel der Kruizen. Door de eeuwen heen hebben de Litouwers in the middle of nowhere duizenden kruizen geplaatst als symbool van de kracht van het Litouwse geloof. Erg indrukwekkend om te zien. De breedste waterval van Europa (249 meter) ligt in een leuk plaatsje. Alhoewel het water van deze waterval niet van metershoog naar beneden valt, is het zeker een tussenstop waard. De stroming is niet zo sterk en dus kan je er, met gevaar voor eigen leven, zelfs overheen lopen.

’s Avonds komen we aan in Riga. We slapen deze keer in een hostel, want na twee dagen zonder stroom moet er het een en ander opgeladen worden. In Riga vermaken we ons prima. We eten versgemaakte donuts in de foodhallen, maken mooie plaatjes vanaf de panoramatoren van de wetenschapsuniversiteit en brengen een bezoek aan het voormalige hoofdkwartier van de KGB (de voormalige Russische veiligheidsdienst).

In de volgende blog meer over ons avontuur in de Baltische Staten.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Dit bericht is geplaatst in Europa, Persoonlijk blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.