Op zoek naar beren in Estland

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Estland

We ruilen Letland in voor Estland, het noordelijkste land van de Baltische Staten. Het land waar veel bruine beren schijnen te leven en het wildkamperen dan ook meteen een stuk spannender maakt. 

In Estland ligt het National Park Soomaa. Normaal gesproken is het verboden om je tentje op te zetten in een nationaal park, maar in dit park zijn een hoop gratis kampeerplekken te vinden. Tot onze grote verbazing is er zelfs een kampeerplek met hutjes waar je één nacht gratis gebruik van mag maken. Dat doen we dan ook graag. Scheelt ons toch weer de op- en afbouw van onze tent. En eerlijk is eerlijk: een bed ligt nou eenmaal een stuk comfortabeler. We maken meerdere wandelingen in het park, maar helaas laten de dieren, op de vele muggen na, zich niet zien.

Beren spotten

De dag daarna is het tijd om naar het noord-oosten van Estland te rijden. Ergens in the middle of nowhere bevindt zich namelijk een hut waar je bruine beren kunt spotten. Er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan en dus besluit ik gebruik te maken van het wereldreiscadeautje van mijn ouders (5x geld voor iets tofs). Eenmaal aangekomen bij het ophaalpunt moeten we eerst een kwartier door de modder lopen. Met natte sokken, schoenen en broekspijpen komen we aan bij de hut. Normaal gesproken moet je de hut delen met meerdere mensen, maar wij hebben geluk. Er zijn geen andere boekingen en dus hebben we de hut de hele nacht voor ons zelf. We nemen snel plaats achter de raampjes en het naar buiten turen kan beginnen. We zien direct een aantal opvallende vogels en na anderhalf uur zien we ook het eerste zoogdier: een wasbeerhond. Het dier komt af op wat vis die eerder door de natuurorganisatie is neergelegd. De wasbeerhond heeft zijn vriendjes op de hoogte gesteld, want we zien er al snel meerdere door het gras snuffelen. Hartstikke leuk, maar waar blijft die bruine beer nou?! Er is geen garantie dat er een beer langs komt, dus we duimen erop los. Na zo’n drie uur schrikt Dominic opeens op: ‘een beer!’. Het gevaarte loopt door het hoge gras en stopt een paar meter voor onze hut om op zoek te gaan naar eten. Heel gaaf om zo’n dier van zo dichtbij te zien. Na zo’n tien minuten vertrekt de beer weer om even later weer kort terug te keren. De hele nacht worden we om het uur wakker om het uitzicht even te checken, maar het blijft bij deze beer. Tevreden verlaten we in de ochtend onze hut.

We brengen een bezoek aan de hoofdstad van Estland: Tallinn. De stad voelt middeleeuws aan, mede door de inwoners die voor het toeristische plaatje oude kledij hebben aangetrokken. Persoonlijk vind ik Tallinn de mooiste hoofdstad van de Baltische Staten, maar de stad is ook erg klein en dus hebben we alles snel gezien. We zetten voor de laatste keer ons tentje op bij een camping buiten de stad. Na een kleine week kunnen we ons eindelijk weer douchen. Heerlijk! De dag daarna rijden we van Tallinn terug naar Vilnius en daar krijgt ook onze auto een wasbeurt. Hij is namelijk te vies voor woorden en moet ingeleverd worden. We maken ons nog even druk of onze auto wel schoon genoeg is, maar de verhuurmaatschappij is tevreden en we kunnen zonder boete vertrekken. Op naar Rusland!

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Dit bericht is geplaatst in Europa, Persoonlijk blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.