Aankomst in Rusland en katten in St. Petersburg

Door Dominic
Dit artikel hoort bij het land Rusland

Het is tijd om Europa te verlaten. Oké oké Rusland is voor een deel ook Europa, maar voor ons voelt het alsof we aan een heel nieuw deel van onze reis beginnen.

We komen na een lange busreis vanuit Vilnius aan bij de grensovergang met Rusland. De overgang staat erom bekend nogal lang te duren, maar onze bus heeft voorrang op alle auto’s en dus zijn we er zo doorheen. Stempeltje in ons paspoort en hup weer door. We komen rond tien uur in de ochtend aan bij ons hostel. We zijn helemaal verrot vanwege de nachtbus, maar besluiten toch direct deel te nemen aan de free walking tour die ons hostel elke vrijdag organiseert. We maken kennis met Peter the Great, de stichter van de stad, de Hermitage en eindigen op het grote plein.

De dag erna is het tijd om die Hermitage, een van de grootste kunstmusea ter wereld, te bezoeken. Ik ben niet zo van de kunst, maar alleen het gebouw op zich is al de moeite waard. In het museum hangt ook Nederlandse kunst en vooral de werken van Rembrandt zijn bij de honderden, misschien wel duizenden, toeristen bijzonder populair. Het museum is zó groot dat we er meerdere keren verdwalen. Na een flink ommetje weten we de uitgang van de Hermitage te vinden.

Knuffelen met katten

Dominic heeft een brede grijns op zijn gezicht als hij een dag later vertelt over ‘een verrassing’. Na een paar geheimzinnige aanwijzingen blijken we naar de kattenrepubliek te gaan. In de republiek leven zo’n dertig katten en zij zijn er de baas. Je moet bij binnenkomst zelfs een heus kattenvisum invullen met je leeftijd in kattenjaren. Ik heb mijn kat Max al zo’n twee maanden niet gezien, dus ik ben wel in voor een middagje katten knuffelen. Elke kat is een bijzonder ras en vooral naaktkat Charlie trekt onze aandacht. Helaas blijft het bij knuffelen en mag Charlie niet met ons mee op wereldreis.

In St. Petersburg doen we ook een metrotour. De metrostations liggen niet alleen heel erg diep onder de grond, ze zijn ook waanzinnig mooi. Grote pilaren en beelden maken van de stations een soort mini-musea. Omdat we niet uitstappen kunnen we anderhalfuur lang met ons metrokaartje doen en daardoor is het meteen een goedkoop uitje.

Na bijna een week in het toch vrij westerse St. Petersburg is het tijd om dieper Rusland in te trekken. Op naar Moskou!

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.