Vals zingen in Seoul en een bezoek aan Noord-Korea

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Zuid-Korea

Na een week ultiem genieten op Jeju vliegen we naar Seoul. Een immens grote stad en we verblijven dan ook in verschillende hostels om meerdere delen van de stad te zien. Wat ons direct opvalt aan de Zuid-Koreanen in Seoul is dat ze opvallend hip gekleed zijn. Nog nooit zag ik zo’n modieus volk. Vrouwen lopen met felgestifte lippen en hoge hakken over straat en de mannen lijken wel rechtstreeks uit de etalage te komen. Dominic raakt geïnspireerd en schaft het ene na het andere modieuze item aan. Ik ben toch vooral gefascineerd door de tientallen (niet overdreven) winkels vol met beautyproducten en vooral maskers. Het is maar goed dat onze backpacks maximaal vijftien kilo mogen zijn, anders had het hier grandioos mis gegaan.

Het modieuze Zuid-Koreaanse volk blijkt ook nog eens een heel gezellig volk te zijn. In bepaalde wijken vind je op iedere straathoek wel een karaokebar, een korean bbq-restaurant of een gamehal. Echt heel erg leuk! We besluiten met zijn tweeën een kamer af te huren voor een uurtje karaoke. In Zuid-Korea zet je jezelf namelijk niet voor schut voor een hele kroeg, maar kan je losgaan in een privékamer. Zonder alcohol voel ik me daar toch nog redelijk oncomfortabel bij, maar Dominic heeft het reuze naar zijn zin als imitator van Elvis en Adele. Hoe dat klinkt, zie je onze vlog.

Op bezoek bij de buren

En dan hebben we natuurlijk nog het buurland van Zuid-Korea: Noord-Korea. Een bezoek aan de grens kan natuurlijk niet ontbreken tijdens onze wereldreis. Eerder bezochten we al het museum over de Koreaanse oorlog. Een conflict dat, zeker gezien de actuele ontwikkelingen, ons zeer interesseert. We besluiten daarom een (dure) tour te doen naar de DMZ (demilitarized zone) en JSA (Joint Security Area). Een bijzondere dag waar we niet alleen Noord-Korea zien vanaf een uitzichtpunt, maar ons zelfs even bevinden aan de Noord-Koreaanse kant van de conferentiekamer van de Verenigde Naties. Wat verder veel indruk op mij maakte is de spoorlijn naar Pyongyang. Zal er ooit weer een trein van Zuid- naar Noord-Korea rijden? Meer over deze tour in deze speciale vlog.

We verruilen Seoul even om voor de stad Sokcho. De stoelen in de bus zijn zo ruim dat we het zelfs jammer vinden dat de busrit maar twee uur duurt. Vlak bij Sokcho, een kleine havenstad, ligt een mooi natuurgebied. Eentje met bergen, uiteraard. En dus beginnen we aan onze helse tocht duizend meter omhoog. Ondertussen houden de vele eekhoorntjes ons gezelschap. Wat ons erg verbaast zijn de vele ouderen die met complete sportoutfits en stokken de weg omhoog bewandelen. Duizend meter omhoog als 65+-er, kan je je dat voorstellen?! Zo nu en dan worden we zelfs ingehaald door de oudjes. Maar dat zegt meer over ons looptempo, dan over hen. Een paar uur verder bereiken we dan eindelijk de top. Gelukkig was de wandeling de moeite meer dan waard.

Gillende meiden

Na Sokcho gaan we weer terug naar Seoul. Of beter gezegd: Incheon, de stad ernaast. Via het internet hebben we namelijk kaartjes kunnen scoren voor een k-pop concert. Voor ons, buitenlanders, is het concert zelfs gratis, dus dat is mooi meegenomen. Er komen maar liefst negentien artiesten optreden. Wij kennen er geen één, maar dat mag de pret niet drukken. Na heel erg lang wachten (je moest drie uur van tevoren aanwezig zijn) begint het spektakel dan eindelijk. Op een beeldscherm worden de artiesten aangekondigd. Dan blijkt dat we in een totaal hysterische avond terecht zijn gekomen. Bij het zien van de artiesten op het beeldscherm gaan de honderden Zuid-Koreaanse meisjes in het publiek helemaal los. En dat doen ze vooral door heel hard te gillen (héél hard) en te wapperen met vlaggen en posters van hun favoriete k-popgroep. Je snapt wel: het volume neemt toe bij het daadwerkelijk zien van de artiesten. De optredens zijn leuk (toffe danspasjes en vuurwerk), maar we moeten vooral heel hard lachen om de hysterie om ons heen. Dit hadden we absoluut niet willen missen!

Helaas is het de dag na het concert weer tijd om Zuid-Korea te verlaten. Een land waar ik sowieso weer eens terug wil komen, want stiekem ben ik wel een beetje verliefd. Nu eerst op naar Japan, kan het nóg leuker?

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Dit bericht is geplaatst in Azië, Persoonlijk blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.