We gooien onszelf letterlijk in het diepe

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Thailand

Na Myanmar is het tijd voor totaal iets anders: het populaire Thailand. We zijn hier al eens eerder op vakantie geweest, maar nu zijn we terug. Niet om alle toeristische highlights te zien, maar om ons duikbrevet te halen.

Nog voordat we op wereldreis vertrokken, stond het halen van ons duikbrevet al op het programma. Door wat wijzigingen in ons reisschema heeft dit plan wat vertraging opgelopen, maar we zijn nu dan eindelijk in Thailand. We zijn op het ‘duikeiland’ van het land, namelijk Koh Tao. Hier schijn je het goedkoopst én in het Nederlands je duikbrevet te kunnen halen. En gezien duiken ons niet heel simpel lijkt, voelen we ons toch net even iets zekerder bij een Nederlandse uitleg. Een duikschool is snel gevonden. We moeten alleen nog een dagje wachten, omdat er nog geen plek is. Helaas komt het met bakken uit de hemel, dus lekker languit op het strand liggen zit er niet in.  

Voor het eerst kopje onder

Na een dagje laptoppen op onze kamer is het tijd om te beginnen aan onze duikcursus. De cursus begint met een ochtend theorie, erg belangrijk. Er komt vanalles kijken bij het duiken en daar worden we toch wel een beetje nerveus van. Als we in de middag eenmaal met duikuitrusting en al op de boot staan, vraag ik me toch af of dit wel iets voor me is. Dan komt het moment om uit de boot te springen, mega spannend natuurlijk. Gelukkig gaat dat redelijk goed en onthoud ik alle handelingen die ik moet doen zodra je in het water belandt.

Het moment dat je kopje ondergaat en voor het eerst in je leven onder water ademt is heel erg apart en surrealistisch. Gelukkig went het snel. Onder water doen we op zo’n twee meter diepte een aantal oefeningen. Vooral je balans vinden, blijkt een ingewikkelde opgave. Dat wordt nog veel oefenen de komende dagen…

De dag erop begint weer met theorie. Omdat wij voor de duikopleiding van PADI hebben gekozen in plaats van IDD (die door onze duikschool wordt gepromoot), bestaat die theorie voornamelijk uit informatieve video’s die, gezien de montage, nog uit de beginjaren van de 21ste eeuw stammen.

Na het kijken van de video’s moeten we ook een soort examen doen, maar dat stelt niet zo veel voor. Dan is het tijd om te horen wat de oefeningen in het water vandaag inhouden. En daar word ik niet zo heel blij van. We moeten namelijk meerdere keren onze snorkelmasker onderwater afdoen (want dit kan tijdens het duiken per ongeluk gebeuren en daar moeten we op voorbereid zijn). Ik heb nu al medelijden met mijn arme ogen die straks met het zoute water worden geconfronteerd. Eenmaal in het water blijkt dit echter niet het grootste probleem te zijn. Zodra je je masker afzet heeft je lichaam namelijk neiging om door de neus te gaan ademhalen. Je raadt het al… dat kan natuurlijk niet. Ik krijg in plaats van lucht, dus opeens het zoute zeewater binnen en dat zorgt voor een redelijke paniekreactie.

Uit een reflex wil ik naar boven, naar de lucht, zwemmen, maar dat is tijdens duiken levensgevaarlijk (je longen kunnen er door klappen) dus dat besluit ik op tijd niet te doen. Gelukkig duurt dit moment maar enkele seconden en besef ik snel dat ik gewoon kan ademhalen door mijn octopus (apparaat waarmee je ademhaalt onderwater). Pfieuw. En dit moeten we voor het behalen van onze PADI Open Water maar liefst drie keer doen!

Nog een stap verder

De derde, en laatste, dag is gelukkig een stuk leuker. We hebben nu alle vaardigheden min of meer geleerd, dus het is tijd om dieper te duiken en ons meer te concentreren op wat er zoal rond zwemt onderwater. Het is fantastisch en eigenlijk zie ik nu pas de lol van duiken echt in. De vissen zijn een stuk groter zodra je dieper gaat. Doordat je, op een paar handgebaren na, niet met elkaar kan communiceren ben je veel meer gefocust op jezelf en wat je ziet. Een fijne ervaring.

Aan het eind van de middag hebben we onze PADI Open Water in de pocket! Omdat we zo enthousiast zijn en toch de tijd hebben, besluiten we ook onze PADI Advanced Open Water te halen. In deze duikopleiding leer je onder meer navigeren onder water en je drijfvermogen nog beter onder controle te houden. Daarnaast duiken we ook in de buurt van een wrak en gaan we zelfs ‘s nachts het water in! Ontzettend gaaf en we hadden het niet willen missen. We zijn erg benieuwd wat de onderwaterwereld ons nog meer te bieden heeft. Weer een nieuwe, maar helaas dure, hobby erbij!

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.