De TripAdvisor-toerist uithangen in Isfahan

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Iran
Toon meer berichten

Isfahan (of Esfahan) is onze laatste ‘nieuwe’ bestemming in Iran. Hierna reizen we namelijk door naar Teheran om terug naar Nederland te vliegen. Het is één van de populairste steden onder toeristen in Iran, dus we zijn benieuwd.

Onze aankomst in Isfahan begint meteen goed. We komen in ons hostel namelijk het Zwitserse stel tegen dat we eerder tijdens onze reis door Iran hebben ontmoet. We besluiten lunch te bestellen en rond zonsondergang met z’n allen op pad te gaan. Ook een Duits/Libanees meisje gaat met ons mee. We lopen naar een brug die rond de avonduren heel sfeervol schijnt te zijn. Het is inderdaad heel levendig, maar verder is het gewoon een mooie brug. Specialer is het water dat keihard onder de brug heen stroomt. De rivier ligt normaal gesproken namelijk droog en dit valt best wel een wonder te noemen.

Het volgende dat op de planning staat is het muziekmuseum. Het museum staat op nummer één op TripAdvisor. En nee, we zijn er niet trots op dat wij van die toeristen zijn die de meeste highlights via TripAdvisor vinden, maar wij zijn nou eenmaal niet zo origineel. En dat blijkt maar goed ook, want het muziekmuseum is namelijk inderdaad heel erg leuk. We krijgen een (gratis) rondleiding langs alle instrumenten die men gebruikt of heeft gebruikt in Iraanse muziek. En het leuke is: je mag alle instrumenten aanraken en uitproberen. Zolang je maar voorzichtig doet natuurlijk. Als afsluiting krijgen we zelfs een privéconcert. Heel erg tof.

Échte souvenirs

De volgende dag lopen we mee met de gratis tour die het hostel aanbiedt. Deze tour is de reden dat we dit hostel hebben geboekt. Van een Vlaams stel dat we in Teheran hebben ontmoet, hoorden we namelijk dat deze tour je meeneemt naar zogenoemde workshops. Oftewel de plekken waar de typisch Iraanse schalen en bordjes worden gemaakt. Je schijnt zelfs bij aankoop een echtheidsverklaring te krijgen, garantie en je wordt niet genaaid zoals in de souvenirwinkels. Nou dat lijkt ons natuurlijk wel wat. Gelukkig stelt de tour ons niet teleur. We krijgen wat we wilden hebben en komen terug in het hostel met twee leuke koperen schaaltjes met daarin prachtige turquoise steentjes verwerkt. In Isfahan bezoeken we verder nog wat door anderen wordt omschreven als ‘de mooiste moskee van Iran’. Ach, ja het is inderdaad een mooie moskee. Of het de mooiste is? Niet per se vinden wij.

Na Isfahan komt er zo langzamerhand een eind aan onze reis door Iran. We nemen de bus naar Teheran, waar we de allerlaatste souvenirs inslaan. Ook brengen we een bezoek aan het oorlogsmuseum, een opvallend goed museum met een heel erg fijne (gratis) audiotour. Natuurlijk is de informatie een beetje gekleurd, maar wel erg interessant.

Dan is het tijd om naar Nederland te vliegen. Iets waar we erg naar uitkijken. Tijd om weer boodschappen te doen in de Albert Heijn, onbeperkt te genieten van een warme douche (sorry klimaat) én natuurlijk ons nieuwe nichtje te bewonderen.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.