Voor praktische zaken naar Cusco

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Peru
Toon meer berichten

Cusco: de stad waar iedere toerist in Peru komt. In en rondom Cusco liggen namelijk een heleboel Inca ruïnes én natuurlijk het wereldberoemde Machu Picchu. Natuurlijk willen wij dit alles ook bezoeken, maar dat is niet de reden waarom we naar Cusco rijden. Het is namelijk tijd om onze auto (tijdelijk) te verlaten.

Die ruïnes, daar komen we in het laagseizoen nog eens een keer voor terug. Het is nu namelijk hartje zomer, althans in Europa, en dat betekent dat het hier barst van de vakantiegangers. We hebben al horrorverhalen gehoord over het in een rijtje lopen bij Machu Picchu en dus lijkt het ons slim om hier later dit jaar (als alle vakantiegangers veilig zijn teruggekeerd naar Europa) terug te komen. Ons eerste bezoek aan Cusco is daarom voor nu alleen vrij praktisch: we gaan hier onze auto stallen. Mijn zusje komt binnenkort namelijk langs in Colombia en om diverse redenen willen we daar niet heen rijden. We gaan dus weer ouderwets backpacken, je weet wel, met zo’n tyfus zware tas op onze rug.

Papierwerk

In Cusco hebben we een camping gevonden die voor omgerekend drie euro per dag onze auto een veilig plekje wil bieden. Niet erg goedkoop, maar geloof me: in Zuid-Amerika zet je je auto nou eenmaal niet met een veilig gevoel op straat. Bovendien komt er een hoop papierwerk bij kijken om onze auto in Peru achter te laten en daar kan de campingeigenaar ons goed bij helpen. Onze auto heeft namelijk, net als wij, een soort visum en mag maar negentig dagen in het land zijn. Wij zijn van plan zo’n drie maanden te gaan backpacken én vervolgens nog een stuk door Peru te rijden, dus dat gaat ‘m niet worden. ‘Dan overschrijd je het visum toch gewoon?’, zou je misschien denken. Maar helaas is dat niet zo’n slim idee. Bij overschrijding van het visum (ook wel TIP genoemd) mag de Peruviaanse overheid je auto namelijk in beslag nemen… Dat beetje papierwerk klinkt dan ineens zo slecht nog niet.

Samen met een ander koppel dat ook hun auto laat schorsen verzamelen we ons bij het politiebureau. Een politieagent gaat vervolgens mee naar de camping, bekijkt onze auto en schrijft (!) vervolgens een contract. Dit contract halen we de volgende dag op en daarmee gaan we naar de zogenoemde SUNAT (douane). We leveren hier een stapeltje papieren in, waaronder een paspoortkopie en de autopapieren. ‘Listo’, zegt de mevrouw achter de balie. Oftewel: het is klaar en we mogen het land veilig verlaten. Snel en efficiënt: dat hadden we stiekem toch niet zo verwacht van Peru.

Het bevalt ons hier wel

Ondanks dat het papierwerk geregeld is, blijven we nog even in Cusco. We hebben ons reistempo namelijk een beetje te ruim ingeschat en onze vlucht van Lima naar Bogota (Colombia) vertrekt pas over twee weken. We spenderen dus een aantal dagen achter onze laptop en genieten van de chille café’s in Cusco. De stad bevalt ons wel: het heeft een sfeervol centrum, lekker eten en daarbij komt dat ons verblijf erg fijn is. We hadden eerst het plan om later tijdens onze reis ons Spaans te verbeteren in Sucre, maar een paar weekjes ‘wonen’ in Cusco klinkt nu toch ook wel heel aantrekkelijk. We zullen zien.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.