De leukste spellen voor op reis

Door Eva de Reus

Eén van de dingen die ik het meest mis tijdens het reizen, is het spelen van spelletjes met mijn familie tijdens de feestdagen. Gelukkig is Dominic zo nu en dan ook wel in voor een spelletje en om die reden zit mijn tas dan ook volgestouwd met leuke reisspellen. Door de jaren heen hebben we verschillende favorieten gehad en deze deel ik graag met jou! De spellen zijn allemaal geschikt voor twee spelers en dus ideaal om mee te nemen als je met zijn tweeën op reis gaat. Of het nou een vakantie of wereldreis is, met deze spellen heb je gegarandeerd een leuke tijd!

Carcassonne reiseditie

Dit is één van de allereeste reisspellen die ik ooit heb aangeschaft. Tijdens onze vakantie in Zuid-Afrika hebben we het zeer vaak gespeeld! Carcassonne is een populair legspel, maar eerlijk gezegd heb ik de volledige editie nooit gespeeld. Ik weet dus niet of er veel verschil zit tussen de orginele variant en de reiseditie. Wel kan ik je vertellen dat we de reiseditie beiden erg leuk vinden. Het is de bedoeling om op de zogenoemde ‘landtegels’ een weg, stad of klooster te bouwen. Deze leveren punten op en diegene met de meeste punten wint.

Je moet in dit spel een beetje geluk hebben, maar het draait eigenlijk vooral om strategie. Een goed spel voor de slimme koppen onder ons dus. De reiseditie bestaat uit een stoffen zak, waarin je de landtegeltjes en speelstukken kunt bewaren. Zo raak je de onderdelen niet kwijt! Wel vind ik het geheel voor een ‘reiseditie’ vrij groot. Een leuk spel om het echte bordspel-gevoel te krijgen, maar neem het alleen mee als je ruimte in je tas over hebt! Bestel de reiseditie van Carcassonne hier.

Beverbende kaartspel

Dit spel heb ik eigenlijk op de gok een keer online besteld en dat bleek een goede gok! Beverbende is een ontzettend leuk en verslavend spel. Het is heel erg simpel en zodoende ook makkelijk uit te leggen aan andere reizigers (ook als ze geen Nederlands spreken). Daarnaast duurt het spel relatief kort en kan je dit dus even snel tevoorschijn halen als je bijvoorbeeld op een bus wacht of in een koffietentje zit.

Het gaat ongeveer als volgt: iedere speler krijgt vier kaarten die hij of zij gedekt voor zich moet leggen. Op de kaarten staan zogenoemde strafpunten: van 0 (heel goed) tot 9 (heel slecht). De speler mag er maar twee bekijken en zal deze moeten onthouden. Elke beurt mag de speler een kaart met strafpunten van de trekstapel ruilen met één van zijn of haar gedekte kaarten. Er zitten ook een paar speciale kaarten in het spel waarmee je het leven van je tegenstanders zuur kan maken. Wie de minste strafpunten heeft aan het einde van de ronde wint. In dit spel gaat het om een combinatie van geluk, techniek en geheugen. De kaarten komen in een stevig kartonnen doosje, net iets groter dan een pak kaarten. Makkelijk in je tas mee te nemen dus! Beverbende is hier te bestellen.

Exploding Kittens Originele Editie

Het kaartenspel Exploding Kittens heb ik gekregen voor Sinterklaas. Ik had er nog nooit van gehoord, maar na het spelen van één potje was ik al verkocht. Het spel is een soort Russisch roulette en erg spannend. Daarnaast is het kaartenspel erg mooi vormgegeven. De getekende katten op de kaarten zijn absoluut hilarisch. Er komen bij dit kaartspel wel meer regels kijken dan bij Beverbende. Om die reden is het spel net iets minder geschikt om aan andere reizigers uit te leggen. Natuurlijk is het wel mogelijk, maar het kost gewoon iets meer tijd.

De simpele uitleg gaat als volgt: iedere speler neemt een kaart van de stapel. In deze stapel zitten, afhankelijk van het aantal spelers, één of meerdere ‘exploding kittens’. Trek je deze kaart? Dan is het met je gedaan. Trek je een ‘normale’ speelkaart? Dan mag je deze houden. Met deze kaarten kan je bijvoorbeeld jezelf verdedigen, een beurt overslaan of kaarten van de tegenstanders afpakken. Exploding Kittens draait voornamelijk om het hebben van geluk en lef. Het is in tegen stelling tot andere kaartspellen écht spannend. Het kartonnen doosje waar Exploding Kittens in komt, is vrij groot. Ik bewaar het kaartspel daarom in een blik. Op deze manier is het spel niet groter dan een normaal kaartspel en wordt het goed beschermd. Enthousiast? Exploding Kittens koop je hier.

Skip-Bo Kaartspel

Wederom heb ik dit spel gekregen, blijkbaar sta ik bekend als spelletjesliefhebber! Skip-Bo is een iets bekender reisspel, maar dat maakt het niet minder leuk. Dit kaartspel is wederom vrij simpel en daarom erg geschikt om met andere reizigers te spelen. Vergeet niet voor je begint, het kaartenspel heel goed te schudden. Met de nadruk op héél goed. Het is bij Skip-Bo namelijk van essentieel belang dat de kaarten goed gemixt zijn. Het gaat als volgt: spelers moeten hun kaarten in de juiste volgorde stapelen. Het wegspelen gaat op numerieke volgorde. De speler die als eerste door zijn of haar voorraadstapel heen is, wint het spel.

Het klinkt heel simpel, maar het is best een kunst om je hele voorraadstapel snel weg te werken. Wij hebben er erg veel plezier in gehad tijdens het kamperen in Nieuw-Zeeland. Ik moet wel zeggen dat het kaartspel in vergelijking tot andere spellen behoorlijk wat weegt. Ook is de verpakking vrij groot. Het is dus niet het ideale spel om in je dagtas mee te nemen, maar mocht je ruimte in je backpack of koffer hebben dan is het zeker een leuke aanwinst. Skip-Bo koop je onder meer hier.

Bordspel schaken

Het is misschien wel één van de oudste bordspellen die er bestaat, maar onderschat het plezier van deze klassieker niet! Tijdens onze roadtrip door Zuid-Amerika hebben we het schaken weer herontdekt en het is nu één van onze favoriete spellen. Ik denk dat iedereen schaken wel kent, maar voor de onwetenden onder ons toch nog even een korte uitleg. Schaken speel je op een speciaal schaakbord. Iedere speler heeft zestien speelstukken en mag omstebeurt een zet doen. Het is de bedoeling de speelstukken van de tegenstander te slaan en uiteindelijk ‘de koning’ schaakmat te zetten.

Dit spel vraagt opperste concentratie en een hoop denkvermogen. Het schijnt ook een goede training te zijn voor je hersenen, dus dat is direct goed meegenomen! Nu is het natuurlijk niet te doen om een heel groot schaakbord mee te nemen op reis, maar gelukkig zijn er een hoop reisedities te vinden. De meest ideale reisvariant is degene met een magnetisch veld, zodat de stukken minder snel omvallen. Zo kan je zelfs in een gammele bus jouw schaakbord tevoorschijn toveren! Bestel je magnetische schaakbord hier.

Dominic en ik zijn altijd op zoek naar nieuwe reisspellen om uit te proberen. Heb jij een aanrader? Laat het ons weten in een reactie!

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

One thought on “De leukste spellen voor op reis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.