Deze apps helpen jou tijdens het reizen

Door Eva de Reus

De smartphone is niet meer weg te denken in deze tijd. Het is moeilijk voor te stellen hoe men zo’n twintig jaar geleden zonder digitaal hulpmiddel de wereld over reisde. Want eerlijk? Een smartphone is toch wel heel erg handig tijdens het reizen. De reisapplicaties schieten als paddestoelen uit de grond en wij maken daar gretig gebruik van. In dit blog zetten we de handigste apps voor op reis voor je op een rij.

Accommodaties boeken op je smartphone

Dit zijn waarschijnlijk de meeste gebruikte reisapps op onze smartphones: de applicaties waarmee je accommodaties kunt boeken. De volgende drie zijn onze favorieten: Booking.com, Airbnb & Hostelworld. Persoonlijk vind ik de apps gebruiksvriendelijker dan de webversies van deze boekingssites en om die reden boek ik mijn verblijven bijna altijd op mijn smartphone.

Natuurlijk hoef je niet per se gebruik te maken van een boekingssite om een accommodatie te boeken, maar het heeft wel een aantal voordelen. Zo krijg je soms extra korting als trouwe gebruiker, heb je vaak de optie om tot het laatste moment gratis te annuleren én het geeft je de mogelijkheid om een verblijf na bezoek te recenseren. Ook geven de applicaties een mooi overzicht van al het aanbod van je bestemming. Ideaal dus. Het kan overigens lonen om de prijzen van de accommodatie nog even na te checken op de eigen website. Soms is dat namelijk goedkoper. Al is onze ervaring dat het vaak ook duurder kan uitpakken…

Nooit meer verdwalen met deze navigatie apps

Vergeet Google Maps en download MAPS.ME. Oké, nee even serieus: Google Maps is best een prima applicatie en we gebruiken het ook erg vaak, maar in de navigatie app MAPS.ME vind je net even iets meer details. Er staan bijvoorbeeld wandelpaden aangegeven in de meest afgelegen gebieden. Zo heb je die bijzondere waterval of tempel zo gevonden! Daarnaast kan je, als je de looproute selecteert, ook het hoogteverschil zien. En geloof me, het is soms wel zo fijn om te zien hoe ver je nog omhoog moet als je die ene steile berg aan het beklimmen bent. Je kunt in MAPS.ME ook zoeken op handige reisgerelateerde punten, zoals ATM’s, toeristenattracties en supermarkten. Erg handig.

Ben je van plan een roadtrip te maken? Download dan de navigatie applicatie Waze. Weggebruikers kunnen in deze app situaties, zoals bijvoorbeeld een wegversperring of ongeluk, melden. Zo ben jij altijd goed op de hoogte van de reistijd en weet je wanneer je beter even een blokje om kunt rijden. Ook flitsers en de maximale snelheid worden tijdens het rijden weergeven en dat kan jou dan weer een fikse boete schelen!

Meten is weten: een app om je budget bij te houden

Tot voor kort hield ik onze uitgaven bij in een notitie applicatie op mijn telefoon. Dominic zette het vervolgens braaf in een Excel-bestand. Dit was echter heel veel werk en daarnaast ook een bijzonder saai klusje. Onlangs zag ik op Facebook de tip voor de applicatie TravelSpend, waar je makkelijk je uitgaven in bij zou kunnen houden. Na het uitproberen van de proefversie was ik verkocht! Op een hele simpele en overzichtelijke wijze kan je, eventueel per trip, je uitgaven noteren. Je kunt deze uitgaven in categorieën indelen, zoals bijvoorbeeld transport, eten en activiteiten. Je kunt zelfs de valuta van het land selecteren. Vervolgens kan je in de statistieken zien waar je het meeste geld aan uitgeeft en zie je ook een dagelijks gemiddelde. Heel erg handig.

Ik houd ons budget sinds onze reis door Zuid-Amerika op deze manier bij en ik ben er erg over te spreken. Ik houd de uitgaven bij per land en weet zo precies wat ons dagbudget is geweest per land en waar we het meest aan uitgeven. Je kunt er ook voor kiezen om de applicatie herinneringen naar je telefoon te laten sturen, zodat je de uitgaven niet vergeet in te voeren. De applicatie kost wel een paar euro per jaar, maar ik vind het zeker ’t geld waard.

Een taal leren via een app

Het is in sommige landen wel handig om een paar woorden te spreken in de lokale taal. En je raadt het vast al: er zijn een hoop applicaties die je daarbij kunnen helpen. Op het moment reizen wij door Zuid-Amerika en om ons Spaans bij te spijkeren gebruiken we meerdere apps. Duolingo is een populaire applicatie onder reizigers, maar ik ben er eerlijk gezegd niet mega enthousiast over. De offline versie van Duolingo liep bij mij meerdere keren vast en het is meer woordjes stampen, dan dat je daadwerkelijk gesprekken leert voeren. Ik ben om die reden overgestapt naar de taalapp Babbel en ben daar een stuk positiever over. Je moet wel voor de app betalen, maar ik heb het er graag voor over. Babbel is meer een soort cursus en je kan op verschillende niveaus instromen. Je leert naast een hoop woorden ook een grammatica en gesprekken voeren.

Er zijn overigens nog een heleboel andere applicaties die iets specifieker op één onderdeel van een taal ingaan, bijvoorbeeld grammatica of woorden stampen. Een kleine zoekronde in de App Store of Google Play doet wonderen!

Nooit meer onderhandelen met een taxichauffeur

Taxi’s: ze zijn nergens ter wereld te vertrouwen. Als Dominic en ik ergens een bloedhekel aan hebben, is het wel opdringerige taxichauffeurs. Onderhandelen over de prijs, smeken om de meter aan te zetten: het is zeg maar niet echt ons ding. Veel liever boeken we daarom met onze smartphones een chauffeur. Je krijgt dan vaak een vaste prijs én het is ook nog eens een stuk veiliger. Uber is in Europa de meest gebruikte app om een chauffeur mee te boeken. Wij hebben het ook meerdere keren gebruikt en we kunnen niet anders dan positief zijn. Je dient overigens te betalen via je creditcard, wat eigenlijk heel fijn is. Zo hoef je geen kleingeld op zak te hebben en krijg je ook nooit te weinig wisselgeld terug.

In Azië is Uber veel minder populair en gebruikt men voornamelijk de applicatie Grab. Het werkt in principe hetzelfde als Uber alleen heb je hier ook de optie om in cash te betalen. Overigens kan de prijs met Uber tijdens de rit nog een beetje oplopen en staat het bedrag bij Grab van tevoren vast. Er bestaan nog veel meer soortgelijke apps als Uber en Grab, zo heb je in Iran bijvoorbeeld Snapp. In feite werken de applicaties allemaal ongeveer hetzelfde. Wij hebben nog nooit slechte ervaringen gehad en raden deze manier van reizen dan ook zeker aan.

Voor de kampeerders onder ons

We hebben tijdens onze wereldreis meerdere roadtrips gemaakt en tijdens deze trips veel (wild)gekampeerd. Verschillende applicaties bieden hulp bij het vinden van goede kampeerplekken. We hebben niet overal gekampeerd, maar ik kan wel advies geven over de landen waar we dat wél hebben gedaan. Zo is in Nieuw-Zeeland de applicatie CamperMate een absolute aanrader. Hier staan zowel betaalde als gratis kampeerplekken op. De gebruikers van de app zijn vrij actief en zo konden we vaak actuele recensies over de plekken lezen. De applicatie CamperMate is ook te gebruiken voor Australië, maar in dit land bood WikiCamps meer uitkomst. Overigens kan je in beide apps niet alleen kampeerplekken vinden, maar ook bijvoorbeeld (gratis) douches, leuke picknickspots en tankstations.

In Zuid-Amerika maken we op het moment gebruik van iOverlander. Deze applicatie is super handig. Er staan ontzettend veel kampeerplekken (maar ook hostels en hotels), toeristische attracties en handige winkels op. Ook kunnen gebruikers waarschuwingen plaatsen voor andere reizigers, bijvoorbeeld als ze ergens beroofd of gescamd zijn. Het enige nadeel is dat niet alle recensies nog actueel zijn en het soms dus een gok is of een kampeerplek nog steeds bestaat. De applicatie schijnt overigens ook in andere delen van de wereld goed van pas te komen, zoals bijvoorbeeld in Afrika.

Leuk om te hebben

En dan hebben we nog de categorie: niet per se nodig, maar wel leuk om te hebben. Ben je zo’n iemand die bij elk vliegtuig afvraagt waar het heen vliegt? Download dan de app Flightradar24. Veilig je wachtwoorden opslaan? 1Password helpt je op weg. Een leuke applicatie om je reis mee bij te houden is Polarsteps. En ben je op zoek naar sociaal contact? Logeer dan eens bij iemand via CouchSurfing óf ga naar een event.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

One thought on “Deze apps helpen jou tijdens het reizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.