Tien handige gadgets die het reizen makkelijker maken

Door Eva de Reus

Reisgadgets: na twee jaar reizen hebben we er behoorlijk wat verslonden. Sommigen bleken totaal niet handig, anderen gebruiken we iedere dag. We helpen toekomstige reizigers graag een beetje op weg en daarom hierbij een overzicht met reisgadgets die wij erg handig vinden. Deze accessoires maken voor ons het reizen iets makkelijker en leuker. Misschien komen ze tijdens jouw vakantie of wereldreis ook van pas!

De oprolbare verlengsnoer

Stopcontacten, als laptopverslaafden is het één van de eerste dingen die we checken in een nieuwe accommodatie. Ze zitten helaas niet altijd op logische plekken. Op het moment van schrijven zit er bijvoorbeeld alleen een in het plafond. Niet heel erg handig dus. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor: een oprolbaar verlengsnoer. Voorheen hadden we het nooit mee op reis, maar nu we dat wél doen snappen we niet waarom we er niet eerder aan hebben gedacht. Het maakt het reizen nét even iets makkelijker. Het snoer van onze ‘stekkerdoos’ is maar liefst drie meter lang, dus al zit het stopcontact aan de andere kant van de kamer: wij kunnen nog steeds op bed achter onze laptop zitten.

Eén nadeel: ons verlengsnoer heeft twee stopcontacten, maar we kunnen er vaak maar van één gebruik maken. De meeste opladers zijn namelijk te breed om naast elkaar in het contactpunt te passen. Je kunt er overigens voor kiezen om een ‘normale’ stekkerdoos mee te nemen, maar wij vinden deze oprolbare variant juist heel erg handig. De oprolbare verlengsnoer is klein, lichtgewicht en makkelijk mee te nemen. Bestel ‘m hier.

 

Nooit meer in het donker met een hoofdlamp

Een hoofdlamp komt vaker van pas dan je zou denken. We hebben tijdens onze wereldreis al heel veel tours gedaan waarbij het meenemen van een hoofdlamp werd aangeraden. Vooral als je naar de jungle afreist of andere beboste gebieden bezoekt, is een hoofdlamp echt een must! Vaak ga je in de jungle namelijk een avondwandeling maken en dan wil je natuurlijk wel dieren spotten (en zien waar je loopt). Onze hoofdlampen zijn ook al vaak van pas gekomen tijdens onze kampeeravonturen in onder meer Australië en Zuid-Amerika. Gratis of goedkope kampeerplekken zijn ’s avonds vaak niet verlicht en het is wel zo handig als je dan het toilet nog kan vinden. Neem overigens ook een (klein) voorraadje batterijen mee, want hoofdlampen gaan vaak op onverwachte momenten leeg (ik spreek uit ervaring). Deze gebruikt Dominic!

 

De wasbak

Verklaar me voor gek, maar mijn opvouwbare wasbak is dus stiekem best wel handig. Natuurlijk is’ ie voornamelijk van pas gekomen tijdens het kamperen. Het is immers een wasbak. Toch zijn er ook andere momenten waarop een opvouwbare wasbak handig is, zoals wanneer je even een paar onderbroeken en sokken wilt wassen. Die gaan er namelijk vaak sneller doorheen dan je shirts en broeken. Door een handwas te doen, hoef je niet met je halflege waszak naar de wasserette. Handig! Ook fungeert deze wasbak als een prima kom, voor als je bijvoorbeeld even groente en fruit wilt afspoelen. Wij hebben er tijdens onze eerste weken van onze reis zelfs een keer een hele salade in gecreëerd. Je doet maffe dingen als je reist… Bestellen? Je vindt de wasbak hier.

Veilige voetjes in waterschoenen

Toen we onze eerste stappen in het zeewater zetten bij de Yaeyama eilanden in Japan wisten we het zeker: we hebben waterschoenen nodig! Er zwommen behoorlijk vreemde wezens in het water en we wilden absoluut niet riskeren om daar met onze blote voeten in te gaan staan. Sindsdien zijn onze waterschoenen een feit en willen we niet meer zonder. Elke keer als we gaan snorkelen of zwemmen in de zee zijn we weer erg blij met onze aanwinst. Al die puntige rotsen en stekelige zee-egels zijn geen feest voor je voeten. Ben je van plan om tijdens je reis grote delen in het water te spenderen? Aanschaffen die handel! Wij kochten onze waterschoenen in Japan en die zijn zover we weten niet in Nederland te verkrijgen. Op deze pagina vind je een hoop andere opties.

Alle spullen veilig in de kluis

Het is misschien wel één van onze grote angsten tijdens het reizen: bestolen worden. Die angst was er al voordat we überhaupt op reis gingen en daarom hebben we een draagbare kluis aangeschaft. In het formaat dat wij hebben, passen ons beide laptops, portemonnee en paspoorten. We zijn erg blij met de aankoop, want niet alle hostels waar we slapen hebben (betrouwbare) kluisjes. In zo’n geval binden we onze kluis bijvoorbeeld om de poot van het bed, een nachtkastje of als het echt niet anders kan aan onze backpacks. Door onze waardevolle spullen op deze manier op te bergen, hoeven we ons geen zorgen te maken als we de deur uit gaan. We zijn in twee jaar reizen overigens nog nooit bestolen! Fingers crossed en hopen dat ’t zo blijft! Ook veilig op reis? Je bestelt de kluis hier.

Meerdere harde schijven

Het is misschien niet echt een gadget, maar zeker wel een belangrijke aanrader. Ga je lang op reis en heb je een reisgenoot? Neem dan meerdere harde schijven mee. Toen we vertrokken hadden we het idee om al onze foto’s te uploaden naar Google Drive. Nu is dat uiteindelijk ook wel gelukt, maar pas bij een tijdelijke terugkomst in Nederland hadden we pas écht goed genoeg internet om ongestoord duizenden foto’s te uploaden. De internetverbinding in hostels is zelden goed genoeg, dus pin je daar niet op vast! Wij maken iedere week een backup van onze foto’s en video’s op onze harde schijven. Niet één, maar twee! We dragen beide een harde schijf met ons mee, met daarop precies dezelfde inhoud. Dat klinkt misschien onlogisch, maar onze foto’s en video’s zijn voor ons erg belangrijk. Het zijn onze herinneringen aan de reis en die willen we absoluut niet verliezen. Mocht één van ons bestolen worden of zijn tas ergens verliezen, dan hebben we dus altijd gelukkig nog een extra harde schijf. Maak je heel veel foto’s (en schiet je ook op RAW) dan kunnen we je alvast verklappen dat 1TB zó vol zit. Neem dus een harde schijf mee met iets meer ruimte. Wij hebben onder meer deze en zijn er erg tevreden over.

Persoonlijke oordopjes

Je kunt me wederom voor gek verklaren, maar ik heb op maat gemaakte oordopjes. En ik zweer erbij. Een vriendin attendeerde mij erop nog voordat we op wereldreis vertrokken. Aangezien we van plan waren veel in hostels te slapen, leek me dat wel wat. Ik heb ze laten maken bij Schoonenberg, maar er zijn meerdere hoorspecialisten die op maat gemaakte oordopjes maken. Ze spuiten een bepaald spul in je oor om een mal te maken. Dit gebruiken ze vervolgens om de op maat gemaakte oordopjes mee te creëren. Na een paar weken kon ik het resultaat komen bewonderen en uitproberen. Ze zaten letterlijk als gegoten. Ik heb de oordopjes inmiddels al ruim twee jaar en gebruik ze regelmatig. Ik heb ze zeker niet elke nacht nodig, maar in slaapzalen doe ik ze bijna altijd in. Het dempt het omgevingsgeluid behoorlijk. Als Dominic naast mij op bed nog op zijn laptop zit, dan hoor ik daar niets meer van. Alleen harde (bas)muziek wil nog wel eens mijn nachtrust onderbreken. Overigens zijn de oordopjes wel heel klein en dus makkelijk te verliezen. Dit is mij ook een keer overkomen. Gelukkig kon ik bij een tijdelijke terugkomst in Nederland een nieuwe ophalen, maar het was wel een duur grapje.

Altijd een kussen bij de hand

Ook erg handig zijn onze opblaasbare kussens. We hebben helaas niet de ruimte in onze backpacks om zo’n comfortabel nekkussen mee te nemen op reis. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers als ik alle vakantiegangers met zo’n kussen op het vliegveld zie rondlopen. Ons opblaasbare kussen is nét even iets minder comfortabel, maar doet zijn werk zeker goed. Het pakketje waar ’t kussen in komt, is een soort mini-slaapzak. Je haalt ‘m uit het zakje, blaast ‘m op en voilà! Ideaal voor vliegreizen en busritten, maar ook als bijvoorbeeld het kussen op je bed véél te dun is. Niet ieder hostel investeert namelijk in lekkere kussens. Na gebruik laat je het lucht eruit lopen, vouw je ‘m op en stouw je het kussen weer in het zakje. Dat laatste klinkt ingewikkeld, maar gaat eigenlijk vrij soepel. Ben je dus zo’n iemand die slecht slaapt zonder kussen (zoals ik)? Een opblaasbaar kussen is the way to go. Het ziet er naar uit dat onze variant niet meer gemaakt wordt (zie afbeelding), maar deze ziet er nog comfortabeler uit!

Organiseren die handel: kaartjes en kabels

Wie op reis gaat, ontkomt er bijna niet aan: een hoop kabels en kaartjes. Van kabels voor je telefoon tot GoPro en van sd-kaarten tot simkaarten: ze zijn allemaal van levensbelang en je wilt ze niet kwijt raken. Gelukkig heeft men daar wat op bedacht: organizers. Oftewel, kleine tasjes die zo zijn ontworpen dat je er ontelbaar veel kabeltjes netjes in kan opbergen. Voor de sd-kaarten zijn er speciale kaartenhouders, vaak van stevig materiaal om ze goed te beschermen. Doosjes specifiek voor simkaarten hebben wij persoonlijk nog niet gevonden, maar de kaartenhouders voldoen voor nu. Je hebt organizers en kaartenhouders in alle soorten en maten. Dus of je nou minimalistisch reist of tien verschillende camera’s bij je draagt: er is altijd wel iets te vinden dat bij jou past. Wij hebben bijvoorbeeld deze kaartenhouder.

Trouwen met je telefoon?

Ik draag eigenlijk nooit ringen, maar er is één ring die ik elke dag draag: mijn telefoonring. ‘Huh wat?’, denk je misschien en ik moet zeggen dat we tijdens ons bezoek in Nederland ook een aantal vage blikken kregen. Aan onze smartphones zit namelijk een speciale ring vastgeplakt! In Azië zie je de telefoonringen overal en ze werden in Iran zelfs in de metro verkocht. In Europa zijn ze hier en daar ook wel te vinden, maar lijken ze toch een stuk minder populair. Waarom dat is, begrijpen wij niet zo goed. Wij vinden de telefoonring namelijk ideaal. Tijdens het vasthouden van je telefoon, wat toch een behoorlijk aantal uur per dag is, doe je de ring om je vinger. Dat heeft meerdere voordelen: zo kan je telefoon bijvoorbeeld niet zomaar uit je handen gerukt worden en laat je ‘m ook niet snel vallen. De ring fungeert tevens als een soort standaard. Je kunt zo je telefoon op je bureau neerzetten en bijvoorbeeld een leuke video van De Rugzakreizigers kijken (hint hint). Het voelt voor ons een stuk veiliger op straat en we kunnen inmiddels niet meer zonder. De telefoonring is onder meer hier te verkrijgen.

PS. Dit blog is niet gesponsord en de aanbevelingen zijn dus oprecht. Door via onze links te bestellen, ontvangen wij wel een kleine commissie. Natuurlijk zouden wij dit erg fijn vinden! Zo kunnen we (nog) langer blijven reizen en meer van dit soort artikelen kunnen schrijven.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

3 thoughts on “Tien handige gadgets die het reizen makkelijker maken

 • Pingback: Overzicht: dit zit er in onze backpacks – De Rugzakreizigers

 • Ella Theunissen 5 januari 2020 at 12:35 Reply

  Dag Dominic en Eva,
  In oktober gaan wij de reis maken waar jullie al enig tijd mee bezig zijn. Met enthousiasme kijken we regelmatig naar jullie vlogs. wat we ons afvragen is hoe bekostigen jullie deze reis? Werken jullie tussendoor of worden jullie gesponsord?
  Inmiddels hebben we een flink bedrag gespaard maar we vragen ons af ‘ wanneer we genoeg gespaard hebben’

  Ik hoor graag van jullie!

  Lieve groet, Ella & Geert

  • Dominic 17 januari 2020 at 16:20 Reply

   Hallo Ella en Geert,

   Bedankt voor je reactie op onze blog. Tof dat je onze vlogs bekijkt!
   We hebben deze reis bekostigd door in Nederland ruim drie jaar allebei hard te werken. Daarnaast hebben we in Australië een werkvisum gebruikt om tussendoor nog wat extra geld te verdienen.

   Hoe we het zolang hebben volgehouden heeft ook veel te maken met de manier waarop we reizen. We slapen vaak in hostels (hoewel hier in Zuid-Amerika appartementen vaak goedkoper zijn als je met z’n tweeën reist) en koken meestal zelf. Helaas worden we niet gesponsord haha, ik vrees dat we daar niet groot genoeg voor zijn.

   De reis komt helaas wel tot een einde bijna, want over iets minder dan twee weken vertrekken we richting Canada om daar op een werkvisum te werken. Wat we daarna gaan doen weet ik niet, maar het lijkt erop dat we dan weer richting het koude Nederland komen.

   Of je genoeg hebt gespaard kan ik niet echt goed beoordelen. Wij hebben een budget van tussen de 40 en 60 euro per dag gemiddeld over de meeste landen die wij deden. Het ene land is natuurlijk wat duurder dan het andere, maar dit was het gemiddelde over die drie jaar (in Australië zat ons eten en accommodatie bij ons werk inbegrepen, dus dat waren 4 maanden ‘gratis’ leven). Om een voorbeeld te geven: in Japan kun je de dure bullettrain nemen, of je neemt de goedkope (maar net zo efficiënte) bus. Het prijsverschil is bijna twee tot drie keer zo groot.. en zo kun je dus op heel veel dingen besparen. Je wordt hier vanzelf wel handig in.

   Waar/wanneer gaat jullie reis beginnen? En kunnen wij jullie ook nog ergens volgen? Als je nog wat routetips wilt, dit is mijn Polarsteps: https://www.polarsteps.com/DominicSchep/135573-de-rugzakreizigers

   Groet vanuit Colombia,
   Dominic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.