Tijd voor een nieuw land én nieuwe reisgenoten

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Colombia
Toon meer berichten

Bogota, wederom een stad waar er niet hele goede verhalen over de ronde gaan. Blogs op internet staan vol veiligheidstips: neem nooit een taxi, controleer altijd of je geen fake geld terugkrijgt én ga in het donker liever niet de straat op. Wordt Colombia dan het onveiligste land dat we bezoeken tijdens onze wereldreis?

Naast de verhalen over berovingen, drugs en andere criminele zaken hebben we ook een heleboel goede verhalen gehoord over Colombia. Sterker nog, vele reizigers noemen Colombia als hun favoriete land van Zuid-Amerika. We hebben dus voornamelijk heel veel zin om naar dit land af te reizen, al is het maar omdat we heel erg behoefte hebben aan zomerweer. Bogota is wat dat betreft niet het beste startpunt, door de vrij hoge ligging is het er nooit heel warm én het regent er vaak. Toch ontkomen we er niet aan om hier onze reis door Colombia te beginnen. Julia en Kas, mijn zusje en haar vriend, komen ons namelijk opzoeken en zullen over een paar dagen in deze stad aankomen.

Tour na tour

Voordat we er twee reisgenoten bij krijgen, verkennen we Bogota eerst even op eigen houtje. We verblijven in het oude stadscentrum ‘La Candelaria’, wat op zich een prima wijk blijkt om te vertoeven. Vanaf hier vertrekken namelijk zo’n beetje alle tours en dat zijn er nogal wat. Ons hostel hangt vol met posters: een free walking tour, graffiti tour, fietstour, fruit tour, oorlog tour en nog veel meer. In Bogota hoef je je blijkbaar niet te vervelen. Aangezien een aantal tours al op de planning staan om te doen met Julia en Kas besluiten wij te gaan voor de oorlog tour. Vier uur lang (!) leren we alles over het (niet al te positieve) verleden van Colombia. We leren over het leger, de paramilitairen en de guerrillastrijders, de continue conflicten en alle doden die hierdoor zijn gevallen. Het is een zeer interessante tour, vooral ook omdat we voorheen als journalisten meerdere artikelen en video’s over deze conflicten hebben geschreven en gemonteerd.

Als we in de avond erop uit willen voor eten, begrijpen we alle blogs met veiligheidstips direct. Was de wijk La Candelaria overdag nog best gezellig, nu is het veranderd een schimmige buurt met op elke straathoek een louche figuur. In vijf minuten tijd wordt er meerdere keren drugs aangeboden en nog veel vaker worden we raar aangestaard. Tot onze frustratie kunnen we ons van tevoren opgezochte restaurant niet vinden en belanden we uiteindelijk bij een wafeltent met ijs en wafels als avondeten. Ach, het is iets.

Vlucht gemist

De volgende ochtend word ik al vroeg wakker. Dominic blijkbaar ook, want ik krijg een appje ‘de vlucht van Julia en Kas heeft vertraging’. Een vertraging met grote gevolgen, zo blijkt even later. De vlucht van Zürich naar Frankfurt is namelijk zo erg vertraagd, dat de overstap op het vliegtuig naar Bogota niet meer te halen valt. Uiteindelijk wordt er door de vliegtuigmaatschappij wel een nette oplossing gevonden, maar Julia en Kas zullen hierdoor wel een dag later aankomen. Om onze dag maar een beetje op te vullen nemen we de bus naar het noorden, het rijkere gedeelte van Bogota. Hier bevinden zich de winkelcentra met bekende ketens en hoge kantoorpanden. We maken kennis met het wisselvallige weer, waar de stad bekend om staat. Het ene moment is het stralend weer en het andere moment komt het met bakken uit de hemel. De straatverkopers spelen er slim op in door zowel zonnebrillen als paraplu’s te verkopen.

De volgende dag is het dan zover: we gaan onze nieuwe reisgenoten ophalen. Ik heb niets meer van ze vernomen sinds aankomst op Schiphol, dus we gaan er maar vanuit dat ze nu wél in het vliegtuig zitten. Natuurlijk weten ze het spannend te houden, als één van de laatste verschijnen ze bij de bagageband. Na een omhelzing, bezoek aan het toilet en regelen van een Uber zitten we met z’n vieren opgepropt in de auto naar het hostel. Tijd voor vakantie.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.