San Gil & Barichara: Wie is de Mol? in het ‘echt’

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Colombia
Toon meer berichten

Nederlanders: je ontkomt er niet aan in Colombia. Zelfs reizigers van andere nationaliteiten valt het op. Meerdere keren krijgen we de vraag waarom er toch zoveel mensen van ‘ons land’ in Colombia op vakantie gaan. Het antwoord? Helemaal zeker weten doen we het niet, maar we vermoeden dat het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? de schuldige is. Ook wij hebben het afgelopen seizoen, dat zich afspeelde in Colombia, braaf gevolgd. En alhoewel we niet specifiek hierom naar Colombia zijn gegaan, is het wel heel leuk om alle bezochte plekken in het programma in ‘het echt’ te zien.

Na ons bezoek aan het noordelijkste punt van Zuid-Amerika hebben we een flinke reis gemaakt. Met verschillende bussen zijn we in het plaatsje San Gil geraakt, dat bekend staat om de vele avontuurlijke sporten die je er kan doen. Abseilen van een waterval? Check. Ziplinen boven een afgrond? Check. Hmm, komen deze dingen je ergens bekend voor? Precies, dit deden ook de kandidaten van Wie is de Mol? afgelopen seizoen. Onze held Dominic is in een avontuurlijk bui en besluit daarom een canyoning-tour te boeken. Hierover later meer in deze blog.

Links of rechtsaf

Want eerst nemen we een lokale bus naar het plaatsje Barichara. Barichara wordt vaak omgeschreven als het mooiste dorp van Colombia. De koloniale gebouwen en typische witte huizen maken het inderdaad een fotogeniek stadje. Dat moeten de makers van Wie is de Mol? ook gedacht hebben, want in Barichara zijn meerdere opdrachten opgenomen. Voor de kenners: onder andere de opdracht waarin verschillende foto’s moeten worden gevonden in binnenplaatsen én de opdracht waar de kandidaten in tuktuks rijden en alleen links óf rechtsaf mogen slaan zijn opgenomen in Barichara. Toch leuk!

En inderdaad, er staan een hoop tuktuks rondom het centrale plein van Barichara. We twijfelen nog de opdracht van WidM na te doen, maar gaan toch maar te voet het dorp verkennen. We brengen een flitsbezoek aan een museum waar papier wordt gemaakt van een bepaalde plant. Best interessant, vooral het feit dat ze schildpadden hebben en cannabis in de tuin groeien. Op aanraden van een andere blog maken we vervolgens een wandeling naar het nabijgelegen dorpje Guane. De twee uur durende wandeling wordt omschreven als ‘prachtig’, maar stiekem vonden wij het een beetje tegenvallen. Misschien hebben al te veel valleien gezien tijdens onze reis?

Kandidaat in de dop

Terug in San Gil begint Dominic zijn moed een beetje te verliezen. ‘Zal ik nou wel doen? Dat canyoning?’. De volgende ochtend laat hij mij achter in het hostel en beleeft zijn avontuurlijkste dag uit zijn leven. Niet alleen zwemt en klautert hij door een rivier (wat het plan was), maar hij gaat ziplinend een afgrond over en wordt met schommel en al meters de lucht in gelanceerd. Vol adrenaline komt hij terug in het hostel. ‘Eva, wat ik nou toch allemaal gedaan heb!’ Gelukkig heeft deze Wie is de Mol?-kandidaat in de dop alle opdrachten voldaan en overleefd. Foto’s als bewijs.

San Gil is voor ons het laatste plaatsje dat we in Colombia bezoeken. Volgende bestemming? Ecuador. Helaas zijn vliegtickets nogal duur en wacht ons een behoorlijk lange busreis (40 uur), maar meer over deze ellende in een volgend blog.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.