Guayaquil: de verrassing van Ecuador

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Ecuador
Toon meer berichten

Guayaquil, het heeft lang geduurd voordat ik de naam van deze stad foutloos kon spellen. Wát een naam. Guayaquil is de grootste stad van Ecuador en wordt door veel reizigers zo goed als het kan vermeden. Het heeft namelijk het imago van een onveilige en saaie stad. Je ontkomt er echter vaak niet aan om een nachtje in Guayaquil te slapen. Het is namelijk een overstappunt voor veel langeafstandsbussen en er vertrekken vanaf hier vluchten naar de Galapagos.

Ook wij zijn op doorreis, vanaf Latacunga proberen we naar Montanita aan de kust van Ecuador te komen. Het wordt al snel duidelijk dat dit niet in één dag gaat lukken en zo komen we dus in Guayaquil terecht. En weet je wat? We boeken maar gewoon direct twee nachten. Dan kunnen we in ieder geval met eigen ogen zien hoe eng en saai deze stad dan wel niet is. Ons hostel bevindt zich een kwartiertje rijden van alle ‘highlights’. Gelukkig hebben ze hier Uber, want als we het internet mogen geloven zijn de gele taxi’s een no go. Je zou min of meer worden ontvoerd en gedwongen worden al je geld te pinnen en af te staan. Leuke stad dit.

Met de Uber gaan we in de ochtend naar het eiland Santay. Dit eiland ligt middenin de rivier en was vroeger een grote veehouderij, maar is nu een soort natuurpark waar vogels en andere dieren in alle rust kunnen leven. Klinkt leuk, maar eigenlijk viel het een beetje tegen. De wandelbrug is erg verwaarloosd en we hebben er nauwelijks dieren gespot. Gelukkig wacht ons een tweede park: Parque de Iguanas. In dit kleine stadspark leven tientallen leguanen. Ze zijn klaarblijkelijk niet bang voor mensen, want ze komen heel erg dichtbij. Het doet mij een beetje denken aan het Lumpini Park in Thailand, waar voorheen vele varanen leefden. Die zijn inmiddels gevangen vanwege overlast. Laten we hopen dat de leguanen in Guayaquil een betere toekomst wacht.

Historische bouwwerken en fastfoodketens

We wandelen door de stad naar de Malécon 2000, een redelijk nieuwe promenade langs de rivier. Tijdens de wandeling merken we op dat Guayaquil opvallend veel mooie historische gebouwen heeft. De prachtige bouwwerken worden dan weer omringd door internationale fastfoodketens. Mcdonald’s, Domino’s, Wendy’s: je vindt ze hier allemaal. Of het te maken heeft met het feit dat ze in Ecuador met de dollar betalen weten we niet, maar in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen zijn hier heel veel grote merken gevestigd. We nemen het er maar van en belanden in een restaurant met een veel te grote wafel voor ons neus. Maar lekker dat ie was!

We lopen over de promenade. Het ziet er mooi uit en het is er gezellig druk. Voor de liefhebbers is er zelfs een soort permanente kermis met een achtbaan en reuzenrad. We zien reclameborden voor een teleferico, waarvan de bouw net is begonnen. De overheid doet zichtbaar moeite om het imago van Guayaquil te veranderen en er een leuke en leefbare stad van te maken. We lopen door de kleurrijke wijk Las Peñas en komen zo uiteindelijk uit bij zichtbaar één van de chiquere wijken van de stad. Het barst er van de appartementencomplexen met penthouses en deftig uitziende families die lunchen met uitzicht op de rivier. Dominic en ik concluderen dat zo’n levensstijl best bij ons zou passen. Jammer dat onze bankrekening het daar niet mee eens is.

Nou, ons dagje in Guayaquil viel reuze mee. Stiekem vinden we het best wel een leuke en mooie stad. Natuurlijk zal het ook z’n mindere buurten hebben, maar wat wij hebben gezien beviel prima. Kom je ooit langs Guayaquil? Zie dan alsjeblieft meer dan alleen het vliegveld of de busterminal.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.