Cuenca: de panamahoed en een klein stukje Nieuw-Zeeland

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Ecuador
Toon meer berichten

Cuenca, we zagen het voorbij komen in reisblogs maar veel research hebben we er niet naar gedaan. Als we vanuit Guayaquil met de bus opeens urenlang over slingerwegen omhoog rijden zijn we dan ook behoorlijk verbaasd. Snel googlen op welke hoogte we ons bevinden: 2560 meter. Oeps.

Dag tropische temperaturen en hallo kou. Hoe leuk en mooi sommige hooggelegen steden ook zijn: ik ga er nooit in mijn leven wonen. Het wordt er nooit eens even écht lekker warm en zodra de zon ondergaat is ijskoud je gegarandeerd. Gelukkig ligt Cuenca nog net op een veilige hoogte en dus hoeven we in die zin niet bang te zijn voor hoogteziekte verschijnselen. Dat is dan weer fijn.

Aangekomen op het busstation ontmoeten we twee andere Nederlanders die toevallig in hetzelfde hostel verblijven. We delen de taxi en winnen zo direct wat advies over activiteiten die we in Cuenca kunnen doen. Ze hebben net gewandeld in het natuurpark Cajas en dat is wat hen betreft een dikke aanrader. Het is volgens hen ook een relatief makkelijk wandeling, wat mij natuurlijk als muziek in de oren klinkt. Activiteit nummer één is alweer geregeld! Die avond bakken we weer eens oerhollandse pannenkoeken, want het uiteten gaan in Ecuador begint toch behoorlijk aan te tikken. Uit onze budgetapp blijkt dat Ecuador op Chili na het duurste land is van Zuid-Amerika. Valt dat eens even tegen…

Onder de indruk

De volgende ochtend lopen we weer terug naar het busstation om vanuit hier de bus te pakken richting het Cajas National Park. Dat verloopt allemaal erg soepel. Ik heb me dik aangekleed, want het natuurpark ligt namelijk bijna op 4000 meter hoogte. Bij aankomst moeten we ons eerst registreren en krijgen we een mooie kaart waarop informatie staat over de verschillende routes die je kunt lopen. Wij lopen ‘Ruta 1′. Het park ziet er schoon uit en er staan overal duidelijke bordjes. En dat allemaal voor noppes, dat is dan wel weer netjes van Ecuador. Door al het reizen zijn wij niet heel snel meer onder de indruk, maar dit park verrast ons positief. Het heeft door de vele meren en goudgele velden iets weg van Nieuw-Zeeland. De zon schijnt behoorlijk hard, met als resultaat dat ik al snel de goudgele velden in duik om mijn thermolegging uit te trekken. Een spijkerbroek is al warm genoeg. Drie uur lang genieten we van de wandeling, die inderdaad relatief makkelijk is. We wachten telkens op een steile klim, maar die komt niet. Deze wandeling is officieel Eva-proof. Minder fijn is de ongeorganiseerde terugreis. Je dient langs de kant van de weg bussen aan te houden om terug in Cuenca te komen. Probleem: de bussen stoppen niet. Er komen steeds meer toeristen terug van de wandeling en op een gegeven moment staan we met zo’n dertig man te wachten. Na dik een uur stopt er eindelijk een bus precies voor een stel wandelaars die nét aankomen lopen. Ze weten niet hoe snel ze in moeten stappen, waardoor de mensen die al veel langer staan te wachten, inclusief wij, geen zitplek hebben. De mensheid… zucht.

Op onze laatste dag in Cuenca is het tijd om de stad te verkennen. Het historische centrum van Cuenca staat door de vele koloniale gebouwen en kerken op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het stadscentrum is inderdaad best mooi, maar we moeten eerlijk bekennen dat het verder niet veel indruk maakt. Zulke stadscentra vind je namelijk ook overal in Colombia en Peru. We maken verder nog een uitstapje naar het museum over de panamahoed. De panamahoed heeft een misleidende naam, want de hoed komt dus helemaal niet uit Panama maar uit Cuenca. De hoeden worden hier met de hand gemaakt en afhankelijk van de kwaliteit kost een hoed 40 tot zo’n 1200 euro. Best een prijzige souvenir en dus houden wij het maar bij kijken. Al staat het Dominic best goed, vinden jullie niet?

Geen favoriet

En toen zat Ecuador er alweer voor ons op. We scoren nog snel even wat dollars uit de geldautomaat, want die gaan we later weer nodig hebben in Argentinië. Ecuador is een mooi land en we hebben er ons prima vermaakt, maar om een of andere reden hebben we er beiden niet echt een ‘klik’ mee. Andere reizigers zijn helemaal lyrisch over het ‘authentieke’ land, maar bij ons belandt het niet in de Zuid-Amerika top drie. Terug naar een land dat daar wél in staat: Peru.

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *