Flitsbezoek aan Nederland

Door Eva de Reus

Na Machu Picchu rijden we een heel stuk door naar Arequipa. Het plan is om na ons bezoek aan de tweede grootste stad van Peru door te rijden naarr het noorden van Chili. Dan komt er een verontrustend telefoontje: het gaat helemaal niet goed met de opa naar Dominic. Op naar Nederland dus.

We laten onze auto achter bij een hostel in Arequipa. Officieel mag de eigenaar van de auto, Dominic dus, het land niet zonder auto verlaten, maar we hopen dat ze hier later maar niet achter komen bij de grens. Het hostel zit vol met junks en ook de eigenaar is stoned als we vertrekken. Ik houd mijn hart vast. Hopelijk staat onze bak er over twee weken nog. Er wacht ons een lange reis. Om van Arequipa naar Nederland te komen, moeten we maar liefst drie vluchten nemen. Een reistijd van ruim 24 uur. Pfoe! Een week geleden zeiden Dominic en ik nog tegen elkaar dat we zo klimaatbewust bezig zijn: rijden in plaats van vliegen, vegetarisch eten, zo min mogelijk plastic gebruiken… Dit retourtje Nederland doet onze ecologische voetafdruk geen goed.

Helaas blijkt bij aankomst in Nederland dat Dominic’s opa inmiddels is overleden. Dominic had hem graag nog even gezien en baalt daarom ook flink. Gelukkig staan mijn vader en zusje ons op te wachten en rijden ons snel naar Dominic’s familie. Een dubbel gevoel: het is heel leuk om iedereen weer te zien, maar tegelijkertijd is de reden natuurlijk erg vervelend.

Dit doet ons vegetarisch hart harder kloppen

Het is erg fijn om weer even in Nederland te zijn. We stonden er eerlijk gezegd niet om te springen toen we in Peru waren, maar het voelt weer als vanouds. We eten kaassouflés, zien onze familieleden en vrienden en doen weer heerlijk boodschappen in de appie. Bij elke terugkomst in Nederland is het vegetarische schap in de supermarkt weer een stukje gegroeid. Wát een keuze. In Zuid-Amerika mogen we al blij zijn als we twee opties hebben. Hier liggen er wel honderd verschillende vleesvervangers in het schap. Ik maak onder meer vegetarische knakworstenbroodjes en we proberen de vegetarische kipcorn uit. Beiden erg geslaagd. Jammer dat we ze niet naar Zuid-Amerika kunnen exporteren.

Na twee weken zit onze tijd in Nederland er weer op en vliegen we weer terug naar Peru. Onze backpacks hebben we volgepropt met snoepgoed en chocola, want dat is in Zuid-Amerika niet te betalen. Na drie vluchten komen we en onze bagage weer aan in Arequipa. Het verbaast ons toch telkens weer, dat onze backpacks nog nooit zijn kwijtgeraakt. Even afkloppen…

Gelukkig hebben de junkies goed voor onze auto gezorgd. Hij is alleen een beetje stoffig geworden, maar dat nemen we maar voor lief. Tijd om onze reis door te zetten en op naar… Chili!

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.