Een bezoek aan het impopulaire Paraguay

Door Eva de Reus
Dit artikel hoort bij het land Paraguay

Na ons fiasco aan de grens met Argentinië rijden we gelukkig zonder problemen door. We reizen een behoorlijk stuk: ruim twee dagen rijden we door de meest afgelegen gebieden van Argentinië. Het wordt per honderd kilometer een paar graden warmer om vervolgens met 37 graden Celsius bij de grens met Paraguay aan te komen.

Paraguay: grote kans dat je er niet bent geweest en hoogstwaarschijnlijk ook nooit zult komen. Waar buurland Argentinië prijkt met Patagonië, Bolivia beschikt over de mooiste zoutvlakte ter wereld en Brazilië toeristen trekt met de bruisende steden, heeft Paraguay eigenlijk niets. Reizigers door Zuid-Amerika slaan het land daarom vaak over. Wij niet.

Eerlijk is eerlijk, Paraguay staat nou niet bepaald om mijn verlanglijstje. Ik weet er vrij weinig over en er gaan nogal wat geruchten de ronde over corrupte politie. Dominic heeft er echter zijn zinnen op gezet en zodoende staan we daar dus in de hitte aan de grens. De grensovergang gaat verrassend makkelijk. We krijgen wel om onverklaarbare reden maar vijftien dagen om het land te verkennen, maar aangezien het gebrek aan highlights in het land moet dat wel genoeg zijn.

Op zijn gat

We beginnen ons avontuur in de hoofdstad van het land: Asunción. We vinden op iOverlander een leuke kampeerplek aan de rand van de stad en pakken vervolgens de bus naar het centrum. Dat gaat niet helemaal goed. Drie bussen en anderhalf uur verder komen we eindelijk aan. Ons bezoek aan het centrum verloopt ook niet helemaal soepel. Waar in Nederland steden in het weekend helemaal opleven, heb je in Zuid-Amerika bepaalde steden die in het weekend juist helemaal op hun gat liggen. Asunción blijkt er daar één van te zijn. Om het nog even gezelliger te maken, begint het te stortregenen. Als verzopen katjes komen we onvoldaan terug op de camping.

Maandag. Poging twee. Met de rechtstreekse bus komen we nu in een half uur aan in het centrum. Het is er een stuk gezelliger. Er is een hoop volk op straat en alle winkels en marktkraampjes zijn open. We bezoeken het presidentieel paleis, het museum over de onafhankelijkheid van Paraguay en scoren souvenirs bij het toeristenbureau. Bij het postkantoor doen we nog wat kaarten op de post naar Nederland. Een duur grapje, want we betalen per postzegel bijna drie euro! Als we de stad verlaten, maken we nog een stop in een grote supermarkt. Hier scoren we, naast onze boodschappen, een speciale beker en de bijbehorende bombilla’s (rietjes) om de traditionele drank ‘mate’ mee te drinken.

Door een rietje

Mate is een soort sterke kruidenthee gemaakt van de gedroogde bladeren van de matéplant. Het wordt voornamelijk gedronken in Argentinië, Paraguay en Uruguay. In Argentinië zagen we de speciale mate-bekers al in overvloed, maar in Paraguay lijken ze nog een stap verder te gaan. Ze lopen hier niet alleen met een speciale beker, maar met een hele thermoskan. Wie drinkt er nou met vijfendertig graden Celsius heel de dag hete thee? We vinden het moeilijk voor te stellen. Gelukkig leert de uitzending van Reizen Waes ons dat de Paraguayanen niet helemaal van hun lotje getikt zijn. Ze drinken de mate namelijk niet met heet, maar met ijskoud water (en dan heet het geen mate maar tereré). Aangezien wij niet over ijskoud water beschikken, besluiten wij de mate maar gewoon te drinken met heet water. Tja, wat zal ik er van zeggen. Het is drinkbaar, maar erg bitter. De ervaring van thee door een rietje drinken, bevalt ons wel erg goed. Gelukkig hebben we ook een zak vol kamille kruiden gekocht!

Na drie dagen kamperen rijden we weer verder. Het landschap van Paraguay lijkt opvallend veel op Nederland: heel plat en veel landbouw. Het is er een stuk groener dan de Zuid-Amerikaanse landen die we tot nu toe hebben bezocht. We besluiten te kamperen in het nationale park Ybycuí. We hebben geen tijd om naar de amazone in het noorden van Paraguay te rijden, maar dit nationale park is een aardig alternatief. Oké, ze hebben geen tapirs en toekans, maar wel leguanen en leuke papegaaitjes. Hier ontmoeten we ook voor het eerst in onze reis andere zogenoemde ‘overlanders’, oftewel mensen die met een eigen auto (Zuid-)Amerika door crossen. Een Frans stel maakt net als ons een reis door Zuid-Amerika. We wisselen ervaringen uit. Zo vertellen ze dat ze in Bolivia zijn bekogeld met stenen tijdens de protesten. Bizar. Zijn wij eens even blij dat we voor het noorden van Chili kozen.

Het is tijd om nog een stuk zuidelijker te gaan. Hier vind je namelijk dé highlights van Paraguay, waarover meer in een volgend blog!

Laat via Facebook, YouTube of de reacties hieronder weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *